1/4

SDPP gaat over bewegen in de stad, vanuit de ervaring van mensen die zich niet kunnen veroorloven zich op een spontane wijze te verplaatsen, de ‘sans papiers’.
Net zoals het wandelen de meest basale van de bewegingen is, is het hebben van papieren de meest basale maatschappelijke levensvoorwaarde. Het niet hebben van papieren werpt obstakels op je weg. Dat bepaalt de wandeling die je tekent, het parcours dat je aflegt.

De performance verbeeld de ervaring die dansers zonder papieren hebben met ‘bewegen’ of 'niet kunnen bewegen', zowel vanuit de professionele praktijk als vanuit hun privéleven. Dit project onderzoekt hoe deze mensen zich vandaag bewegen in de stad en hoe ze dat beleven.  Hebben ze vaste patronen? Kunnen die in kaart gebracht worden en wat zijn de oorzaken van deze patronen?
De toevallige passant wordt toeschouwer of deelnemer. De  publieke ruimte wordt opgeeist. 

Het fotoboek is gebaseerd op de themas die de sans-papiers samenvattend kenmerken: angst, grenzen, eindeloos wachten, beperkingen, onmacht, gebrek aan privacy, onzichtbaar, i-legaal, verdwijnen, isolatie, ...
De foto’s kwamen tot stand tijdens wandelingen doorheen de stad en daarbuiten. Wandelen is overigens een constante thematiek in het werk van Irma Firma.  Bewegen is een noodzaak, ook voor de geest. 

 Download